Spicy bitter gourd stir-fry – Poëlée d’assorossie (concombre amer) épicé

(traduction française , plus bas)

Discovering new tastes and flavour is always an adventure. The bitter taste, for example, is quite challenging to enjoy. Being married to a Bengali, I quickly came across a very funny looking vegetable called in Bengali: korela; in English it is called bitter gourd, and in French it has the strange name of assorossie.

Bitter gourd looks like a cucumber, with a very warty surface. It is to my experience the bitterest vegetable one can taste. But this bitterness has many healthy properties on health. In general the bitter taste is good for digestion and it stimulates the liver. It can reduce diabetes, too. More on the bitter gourd can be found here.

I must confess that I love this vegetable and I am always trying to find new recipes to prepare it… My last experiment is a delicious recipe that I found on  “Sailu’s Kitchen”. This recipe comes from Andhra Pradesh and is called  Kakarakaya Vepudu.  I followed Sailu recipe, changing some spices quantities and using asafoetida instead of garlic. I did not add anis powder as I did not have any in my pantry!
Ingredients:

250g  bitter gourd, peeled, sliced

2 medium onions, finely chopped
1/2 teaspoon turmeric

1/4  teaspoon red chilli powder
½ teaspoon coriander powder
½ teaspoon cumin powder
1 teaspoon grated jaggery (can be replaced by brown cane sugar)
1 1/2 tablespoon oil
salt to taste

1/2 teaspoon mustard seeds
1/2 teaspoon cumin seeds
1 pinch asafoetida
10-12 curry leaves

Method:
Peel the bitter gourds and slice them. Keep aside.
Heat oil in a pan, add the mustard seeds and cook until they splutter. Add cumin and allow to brown, add the curry leaves and asafoetida and stir fry for 10 seconds.

Add the onions and fry until translucent.

Add the spices and jaggery (or sugar) and combine well.

Add the bitter gourd and stir well. Season with salt and cover with a lid and lower the heat. Cook for about 20 minutes, until tender.

At the end, increase the heat and sauté for a few minutes.

I am sending this recipe to the “Tried & Tasted: Sailu’s Kitchen” event, organised by Kitchen Chronicles and Zlamushka’s Spicy Kitchen.

Découvrir de nouvelles saveurs est toujours une aventure. Le goût amer, par exemple, est assez difficile à apprécier. Etant mariée à un bengali, mes papilles ont rapidement rencontré un très drôle de légume appelé en bengali: korela; en anglais on l’appelle bitter gourd et en français, il a le nom étrange d’ assorossie ou concombre amer.

L’assorossie ressemble à un concombre, qui aurait une surface très grumelée, je l’appelle même affectueusement mon concombre plein de boutons !! C’est jusqu’à maintenant le légume le plus amer que j’ai pu goûter. Cette amertume a de nombreuses propriétés pour la santé. En général, le goût amer est bon pour la digestion et stimule le foie. C’est aussi un légume qui permet de faire baisser le diabète. Plus d’informations sur le concombre amer peuvent être trouvés ici.
Je dois avouer que j’aime beaucoup ce légume et je suis toujours en quête de nouvelles recettes pour le préparer … Ma dernière expérience est une délicieuse recette que j’ai trouvée sur le blog ” Sailu’s kitchen”. Cette recette vient de l’Andhra Pradesh (Inde) et est appelé Kakarakaya Vepudu. J’ai suivi la recette de Sailu, mais utilisé de l’asafoetida, au lieu de l’ail et je n’a pas ajouté anis en poudre que je n’avais pas à la maison.

Ingrédients:

250g assorossie (concombre amer), pelés et coupés en fines tranches
2 oignons moyens, hachés finement
1 / 2 c à café de curcuma
¼  c. à café de poudre de piment rouge
½ cuillère à café de coriandre en poudre
½ cuillère à café de cumin en poudre
1 cuillère à café de jaggery râpé (peut être remplacé par du sucre de canne brun)
1 ½  cuillère à soupe d’huile
sel
1/2 cuillère à café graines de moutarde
½  cuillère à café graines de cumin
1 pincée asafoetida
10-12 feuilles de curry

Préparation:

Peler les assorossies et les couper en tranches. Mettre de côté.
Chauffer l’huile dans une poêle, ajoutez les graines de moutarde et faire cuire jusqu’à ce qu’elles crépitent. Ajouter le cumin et frire quelques secondes, ajouter les feuilles de curry et l’asafoetida et faire frire pendant 10 secondes.
Ajouter les oignons et les faire cuire jusqu’à ce qu’ils soient translucides.
Ajouter les épices et le jaggery (ou sucre) et bien mélanger.
Ajouter le concombre amer et bien mélanger. Assaisonner de sel, couvrir et baisser le feu.

Cuire pendant environ 20 minutes, jusqu’à ce que les légumes soient tendres.
Au bout de ce temps, augmenter brièvement la chaleur et sauter pendant quelques minutes.

Cette recette participe à “Tried & Tasted: Sailu’s Kitchen” organisé par Kitchen Chronicles et Zlamushka’s Spicy Kitchen.

4 thoughts on “Spicy bitter gourd stir-fry – Poëlée d’assorossie (concombre amer) épicé

  1. Done then!!! A sweet and sour bitter gourd curry in Karnataka style is assured when you visit us in Paris 🙂 ofcourse depending on the availability of bitter gourd 😉 Anyways lovely post.

  2. Pingback: Begun Shorshe – Eggplants in mustard gravy, Bengali style – Aubergines comme au Bengale « Sweet artichoke

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