There are times when waves of nostalgia generate cravings for a particular food…
For me, it has been blackcurrants.
Maybe because I am missing her these days even more than usual, but I suddenly needed to taste blackcurrants… I have had flashes of my Granny preparing blackcurrant syrup and blackcurrant marmalade when I was a little girl. I remember drinking blackcurrant juice out of very small glass bottles when we were coming back from walks together… These were very happy and sweet moments, indeed!
Last week, the few stalls of the open market next to my office were starting to close down when I arrived there, just in time to get the two last little baskets of blackcurrants!
I spent a whole afternoon wondering what to prepare and finally opted for this light version of clafoutis.
Ingredients for a 20 cm diameter baking dish and 4 ramekins
Recipe adapted from here
40g almond butter
4dl non-dairy milk (soy, rice or almond) Note: cow milk is fine, too
2 eggs
100 g rice flour
25 g muscovado sugar
3 tablespoons agave nectar
40 g almond meal
250g blackcurrants
100g redcurrants
a little butter to grease baking dish and ramekins
Method:
Preheat oven to 200 ° C.
In a blender, mix milk and almond butter until well blended. (this can be done with a whisk,by beating energetically).
Add two eggs and agave syrup and continue mixing.
Combine the dry ingredients (flour, almond powder and sugar) in a separate bowl.
Stir in the dry ingredients and mix until mixture becomes smooth.
Rinse, drain and hull the currants.
Grease the baking dish with some butter.
Put the fruit into the baking dish, not too tightly and pour over the mixture.
Bake for 30 minutes. Then lower the oven to 180 degrees and continue baking for 10 minutes.
If you use small individual ramekins, reduce the cooking time of ten minutes.
Clafoutis aux cassis et groseilles
Il ya des moments où des vagues de nostalgie peuvent vous envahir et provoquer une envie d’un aliment particulier …
Pour moi, ça a été le cassis.
Peut-être parce que ces jours elle me manque encore plus que d’habitude, mais j’ai soudain eu besoin de retrouver le goût du cassis … J’ai eu des flashes de ma grand-mère préparant du sirop et de la gelée de cassis, chaque été, quand j’étais petite. Je me souviens du jus de cassis que nous buvions dans de toutes petites bouteilles de verre lorsque nous rentrions de promenade… C’étaient des moments remplis de bonheur et tendresse
La semaine dernière, les quelques étals du marché qui se trouve à côté de mon bureau commençaient à fermer quand je suis arrivé, mais c’était encore juste à temps pour trouver les deux derniers petits paniers de cassis!
J’ai passé l’après-midi à me demander ce que j’allais préparer avec eux et finalement opté pour cette version allégée de clafoutis.
ingrédients pour un moule de 20cm et 4 petits moules individuels
recette adaptée d’ici
40g de purée d’amandes
4dl de lait végétal (soya, riz ou amande) / Note: vous pouvez aussi utiliser du lait de vache
2 oeufs
100 g de farine de riz complet
25 g de sucre muscovado
3 c. à soupe de nectar d’agave
40 g de poudre d’amandes
250g de cassis
100g de groseilles
un peu de beurre pour graisser le(s) moule(s)
a little bit of butter to grease the baking dish
Préparation:
Préchauffer le four à 200°C.
Dans un mixeur ou à l’aide d’un fouet, fouetter le lait et la purée d’amande, jusqu’à ce qu’ils soient bien mélangés.
Tout en continuant à mélanger, ajouter les deux oeufs et le sirop d’agave.
Mélanger les ingrédients secs (farine, amande en poudre et sucre) dans un bol.
Incorporer les ingrédients secs au mélange précédant et remuer jusqu’à avoir une préparation lisse.
Rincer et égoutter les cassis et groseilles, puis les égrainer.
Beurrer le moule.
Répartir les fruits dans le moule, sans trop les serrer et verser la préparation dessus.
Mettre au four pendant 30 minutes. Puis baisser le four à 180° et continuer la cuisson pendant 10 minutes.
Si vous utilisez des petits moules individuels, reduire le temps de cuisson d’une dizaine de minutes.
looks very good- the colour & texture look scrummy !!!
Thanks, dear Priya!
Coucou toiii ! Miam le délice que voila ! il me semble qu’il y a un concours de cerise sur le site de 750 gramme si ça te dit ! en tout cas moi ça me dit bien miammmmm ! gros bisous
Coucou ma belle Nadège!
Merci pour le tuyau et gentil compliment!
besos artichokés
Hum une belle couleur que donne le cassis! J’aime beaucoup en clafoutis!
Merci! en effet, le cassis donne vraiment le meilleur de lui-même en clafoutis 🙂
my mouth is watering just by looking at those clicks. beautiful colour.
Thanks, dear!
isn’t it amazing how some foods remind us of happy times!
Indeed 🙂
What lovely memories. The clafoutis sounds delicious.
Black currants aren’t available here…I wonder if maybe blackberries would work as well?
Thanks!
Yes, I think blackberries would go perfectly. I have made this recipe with raspberries and the original recipe was made with cherries….
Miam, quel délice! j’en veux une part tout de suite!
Merci! Bien volontiers, je t’envoie un mini-clafoutis par ondes virtuelles LOL!
Lovely presentation! I am a big fan of clafouti!
Thanks! for me clafoutis have a taste of summer vacations 🙂
Your clafoutis looks delicious, too bad that I cannot find fresh red or black currant in my area.
Hope you are having a great week 🙂
thanks my dear!
Well, blackcurrants are not easy to find here either, but you could replace them by blueberries or blackberries, raspberries and of course, cherries!
Yum, that looks so delicious and heavenly.
A wonderful clafoutis! Je suis une grande fan des ces fruits si exquis.
Bises,
Rosa