Red and black currants Clafoutis – Clafoutis aux cassis et grosseilles (gluten-free/dairy-free)

(en français, plus bas)

There are times when waves of nostalgia generate cravings for a particular food…

For me, it has been blackcurrants.

Maybe because I am missing her these days even more than usual, but I suddenly needed to taste blackcurrants… I have had flashes of my Granny preparing blackcurrant syrup and blackcurrant marmalade when I was a little girl. I remember drinking blackcurrant juice out of very small glass bottles when we were coming back from walks together… These were very happy and sweet moments, indeed!

Last week, the few stalls of the open market next to my office were starting to close down when I arrived there, just in time to get the two last little baskets of blackcurrants!

I spent a whole afternoon wondering what to prepare and finally opted for this light version of clafoutis.

Ingredients for a 20 cm diameter baking dish and 4 ramekins

Recipe adapted from here

40g almond butter

4dl non-dairy milk (soy, rice or almond) Note: cow milk is fine, too

2 eggs

100 g rice flour

25 g muscovado sugar

3 tablespoons agave nectar

40 g almond meal

250g blackcurrants

100g redcurrants

a little butter to grease  baking dish and ramekins

Method:

Preheat oven to 200 ° C.

In a blender, mix milk and almond butter until well blended. (this can be done with a whisk,by beating energetically).

Add two eggs and agave syrup and continue mixing.

Combine the dry ingredients (flour, almond powder and sugar) in a separate bowl.

Stir in the dry ingredients and mix until mixture becomes smooth.

Rinse, drain and hull the currants.

Grease the baking dish with some butter.

Put the fruit into the baking dish, not too tightly and pour over the mixture.

Bake for 30 minutes. Then lower the oven to 180 degrees and continue baking for 10 minutes.

If you use small individual ramekins, reduce the cooking time of ten minutes.

Clafoutis aux cassis et groseilles

Il ya des moments où des vagues de nostalgie peuvent vous envahir et provoquer une envie d’un aliment particulier …

Pour moi, ça a été le cassis.

Peut-être parce que ces jours elle me manque encore plus que d’habitude, mais j’ai soudain eu besoin de retrouver le goût du cassis … J’ai eu des flashes de ma grand-mère préparant du sirop et de la gelée de cassis, chaque été, quand j’étais petite. Je me souviens du jus de cassis que nous buvions dans de toutes petites bouteilles de verre lorsque nous rentrions de promenade… C’étaient des moments remplis de bonheur et tendresse

La semaine dernière, les quelques étals du marché qui se trouve à côté de mon bureau commençaient à fermer quand je suis arrivé, mais c’était encore juste à temps pour trouver les deux derniers petits paniers de cassis!

J’ai passé l’après-midi à me demander ce que j’allais préparer avec eux et finalement opté pour cette version allégée de clafoutis.

ingrédients pour un moule de 20cm et 4 petits moules individuels

recette adaptée d’ici

40g de purée d’amandes

4dl de lait végétal (soya, riz ou amande) / Note: vous pouvez aussi utiliser du lait de vache

2 oeufs

100 g de farine de riz complet

25 g de sucre muscovado

3 c. à soupe de nectar d’agave

40 g de poudre d’amandes

250g de cassis

100g de groseilles

un peu de beurre pour graisser le(s) moule(s)

a little bit of butter to grease the baking dish

Préparation:

Préchauffer le four à 200°C.

Dans un mixeur ou à l’aide d’un fouet, fouetter le lait et la purée d’amande, jusqu’à ce qu’ils soient bien mélangés.

Tout en continuant à mélanger, ajouter les deux oeufs et le sirop d’agave.

Mélanger les ingrédients secs (farine, amande en poudre et sucre) dans un bol.

Incorporer les ingrédients secs au mélange précédant et remuer jusqu’à avoir une préparation lisse.

Rincer et égoutter les cassis et groseilles, puis les égrainer.

Beurrer le moule.

Répartir les fruits dans le moule, sans trop les serrer et verser la préparation dessus.

Mettre au four pendant 30 minutes. Puis baisser le four à 180° et continuer la cuisson pendant 10 minutes.

Si vous utilisez des petits moules individuels, reduire le temps de cuisson d’une dizaine de minutes.

20 thoughts on “Red and black currants Clafoutis – Clafoutis aux cassis et grosseilles (gluten-free/dairy-free)

  1. Coucou toiii ! Miam le délice que voila ! il me semble qu’il y a un concours de cerise sur le site de 750 gramme si ça te dit ! en tout cas moi ça me dit bien miammmmm ! gros bisous

  2. What lovely memories. The clafoutis sounds delicious.
    Black currants aren’t available here…I wonder if maybe blackberries would work as well?

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